Vinho Tinto

Vinho Tinto

Den Evige Vinbog

I 1984 udgav António Mendes Lopes "Den Portugisiske Vinguide". På de sidste sider i bogen fremkom forlaget med idéen om at udsende "Den Evige Vinbog", som hvert år skulle opdateres med aktuelle oplysninger om portugisisk vin. I en tid, hvor bøger blev trykt på papir, var det en idé, som var svær at føre ud i livet. Det er blevet nemmere idag, og her på bloggen kan du læse min udgave af den "Evige Vinbog", som hele tiden fornys og opdateres.

Dansk English

© 2008-2019 Vinho Tinto

Vinho Seco Americano

Druer i portugisisk vinPosted by Steen Olsen Fri, November 30, 2018 15:25:27

På min vej rundt i Funchal kom jeg i dag forbi en café, som hedder Calypso. I vinduet var det på seddel i vinduet kundgjort, at de sælger ”Vinho Seco Americano”. 5 liter for 8 euro.
Vinho Seco er den lokale vin fremstillet på den amerikanske drue, Isabella, som nogen også kalder Americano. Druen er forbudt at anvende ved fremstilling af vin i EU. Som jeg skrev den anden dag, er det ikke noget som generer folk hverken på Azorerne eller på Madeira.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post814

Camarate

Druer i portugisisk vinPosted by Steen Olsen Mon, December 04, 2017 18:41:27

Dansk English

Druetype: Blå

Andre navne: Castelão Nacional.

Oprindelsesland: Portugal.

Områder: Bairrada. Tejo, Lisboa.

Anbefales ofte til: Kraftige supper, kalve- og svinekød, kylling.

Camarate giver bløde vine uden ret megen syre, og den anvendes ofte i billigere blandingsvine sammen med andre druer.

Der findes enkeltdruevine fremstillet på Camarate, men jeg har aldrig set dem i forretningerne. Jeg har prøvet følgende blandingsvine:

Encostas do Bairro

Quinta das Setencostas

Bons Ventos

Skriv til mig på vinho-tinto"at"outlook.com, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller forslag. Erstat "at" i adressen med @.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post801

Antão-Vaz

Druer i portugisisk vinPosted by Steen Olsen Tue, November 14, 2017 14:22:00

Dansk English

Druetype: Grøn.

Oprindelsesland: Portugal.

Andre navne: -.

Områder: Alentejo, Setúbal.

Mad der passer: Fisk, kylling, salater.

Vin fremstillet af Antão-Vaz er fyldige, velstrukturerede og meget aromatiske med duft af citrus, tropiske frugter, honning og nogle gange af mineraler.

Antão Vaz anvendes normalt til fremstilling af enkeltdruevine, men den blandes også nogle gange med andre lokale sorter, såsom Roupeiro og Arinto.

De fleste Antão Vaz-vine bør nydes samme år, som de sendes på markedet, men enkelte med højt alkoholindhold vinder ved fadlagring.

Her er en enkeltdruevin, som jeg har prøvet:

Gloria Reynolds Branco

Skriv til mig på vinho-tinto"at"outlook.com, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller forslag. Erstat "at" i adressen med @.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post795

Códega do Larinho

Druer i portugisisk vinPosted by Steen Olsen Mon, October 23, 2017 15:09:36

Dansk English

Druetype: Grøn.

Oprindelsesland: Portugal.

Andre navne: -.

Områder: Douro, Tras-os-Montes.

Mad der passer: Lette retter f.eks. skinke med melon, skaldyr, fisk.

Códega do Larinho må ikke forveksles med Códegadruen, som også kendes under navnene Síria og Roupeiro.

Vine fremstillet på Códega do Larinho er ofte gullige, med komplekse aromaer af tropiske frugter, citrus, fersken, melon, ananas og blomster. Der kan også forekomme noter af mineraler. Vinene er ikke syrerige, men smagen er ofte tør og vedholdende.

Jeg er aldrig stødt på en enkeltdruevin fremstillet på Códega do Larinho. Da denne drue ikke giver særligt syrerige vine, anvendes den ofte sammen med mere syrerige typer såsom Síria, Rabigato, Viosinho og Gouveio.

Jeg har prøvet følgende vine, som alle er blandingsvine fra Douro-regionen:

Cassa Branca Reserva
CARM Reserva Branco
Cassa Douro Branco
Contraste Branco
Flor de Crasto Branco


Skriv til mig på vinho-tinto"at"outlook.com, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller forslag. Erstat "at" i adressen med @.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post789

Avesso

Druer i portugisisk vinPosted by Steen Olsen Mon, September 25, 2017 11:38:01

Dansk English

Druetype: Grøn.

Oprindelsesland: Portugal.

Andre navne: Borral, Bornal, Bornão, Borraçal Branco.

Områder: Minho, Douro.

Mad der passer: Fisk og skaldyr.

Avesso bliver ofte anvendt ved fremstillingen af Vinho Verde, hvor den giver aromatiske vine med indslag af fersken, nektarin eller mango. I modsætning til andre druer, som anvendes i Vinho Verde, giver de relativt lavt syreindhold og høj alkoholprocent.

Der findes enkeltdruevine fremstillet af Avesso, og Glud vine sælger en ved navn Monólogo, som jeg dog ikke har prøvet. I Danmark finder man ofte blandingsvine, hvor Avesso indgår, sammen med Arinto, Loureiro og Trajadura.

Skriv til mig på vinho-tinto"at"outlook.com, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller forslag. Erstat "at" i adressen med @.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post781

Azal

Druer i portugisisk vinPosted by Steen Olsen Sat, September 02, 2017 09:49:23

Dansk English

Druetype: Grøn.

Oprindelsesland: Portugal.

Andre navne: Asal da Lixa, Gadelhudo, Espinheira, Carvalhal.

Områder: Minho.

Mad der passer: Skaldyr.

Vin fremstillet af Azal er som regel lysegule med delikate, ikke særligt intense, frugtagtige aromaer. I aromaen er der grønne æbler, citrus og appelsin. Azalvinens syrlighed er grunden til, at druen er særligt velegnet til produktion af Vinho Verde. Azal tilføjer vinen en smule bobler, som er et vigtigt træk ved Vinho Verde.

Det er sjældent at møde en enkeltdruevin fremstillet på Azal. I blandingsvine findes Azal ofte sammen med Loureiro, Trajadura, Arinto, Avesso og Alvarinho.

Jeg har prøvet denne enkeltdruevin:

Dom Diogo Azal Colheita Selecionada

Skriv til mig på vinho-tinto"at"outlook.com, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller forslag. Erstat "at" i adressen med @.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post772

Caladoc

Druer i portugisisk vinPosted by Steen Olsen Mon, August 07, 2017 08:27:24

Dansk English

Druetype: Blå.

Oprindelseslande: Frankrig.

Andre navne: -.

Områder: Lisboa.

Anbefales ofte til: rødt kød, gryderetter, vildt og ost.

Caladoc giver de vine, som de anvendes i, en dybrød farve. I dufter mærker man vilde bær og eukalyptus. Smagen er fyldig og præget af tannin. Der findes enkeltdruevine, men jeg har kun prøvet den som én af flere druer i billige portugisiske vine.

Skriv til mig på vinho-tinto"at"outlook.com, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller forslag. Erstat "at" i adressen med @.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post760

Padeiro

Druer i portugisisk vinPosted by Steen Olsen Sat, July 29, 2017 08:31:47

Dansk English

Druetype: Blå.

Oprindelseslande: Portugal.

Andre navne: Padeiro de Basto, Tinto Matias.

Områder: Vinho Verde DOC, Minho

Anbefales ofte til: -.

Padeiro-druen dyrkes sjældent og udelukkende i Minho- og Vinho Verde-regionen, hvor den blandt andet anvendes til lyse rødvine og rosévine. Den er særligt velegnet til fremstilling af rosé på grund af dens høje sukkerindhold og lave syreindhold. Jeg har købt en enkelt rosé fremstillet udelukkende på Padeiro:

Areal Rosé

Skriv til mig på vinho-tinto"at"outlook.com, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller forslag. Erstat "at" i adressen med @.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post756
Next »