Vinho Tinto

Vinho Tinto

Den Evige Vinbog

I 1984 udgav António Mendes Lopes "Den Portugisiske Vinguide". På de sidste sider i bogen fremkom forlaget med idéen om at udsende "Den Evige Vinbog", som hvert år skulle opdateres med aktuelle oplysninger om portugisisk vin. I en tid, hvor bøger blev trykt på papir, var det en idé, som var svær at føre ud i livet. Det er blevet nemmere idag, og her på bloggen kan du læse min udgave af den "Evige Vinbog", som hele tiden fornys og opdateres.

Dansk English

© 2008-2019 Vinho Tinto

Vinho do Porto Santo

Oprindelse og kvalitetPosted by Steen Olsen Thu, November 29, 2018 17:53:31

Øen Porto Santo ligger 43 kilometer nordøst for Madeira. Jeg besøgte øen for første gang for 35 år siden og har været der igen for nylig.

Porto Santo får ikke ret megen regn, og der er meget tørt på øen. Det regner så lidt, at man må afsalte havvand for at få vand i hanerne. Alligevel er der nogle, som forsøger at dyrke vin. Det er en hedvin, men der produceres ikke ret meget af den, og det er svært at finde steder, hvor den er til salg. Vi så et par vingårde med tørre vinstokke, som krøb hen over jorden bag stengærder, som skulle beskytte mod vinden og hjælpe druerne med at holde varmen. Det var svært at skelne vinstokkene fra ukrudtet, som det ses på billedet.


Midt i byen Vila Baleira fandt vi frem til en lille kiosk, hvor der blev solgt landbrugsprodukter fra øen. Der stod også en flaske Porto Santo-vin på bordet og vi købte et glas for at prøve. Efter sigende kan alkoholprocenten løbe op i 22% og vi fik at vide, at det er hvad de gamle på øen kalder en let bordvin. Vi smagte på vinen, men den var ærlig talt ikke så spændende, men nu har vi prøvet den. Vi spurgte damen i kiosken om hvilke druer, der var anvendt ved fremstillingen, og hun kunne fortælle, at de havde brugt de druer, der nu engang voksede på marken.

Sognerådet på Porto Santo har tre gange – senest i år – afholdt konkurrencer for at finde frem til den bedste Porto Santo-vin. Ideen er at revitalisere traditionen med at fremstille vin på øen, og at forbedre kvaliteten på de vine, som allerede fremstilles.

Porto Santo er som et af de få steder i Portugal ikke anerkendt som vindistrikt. Efter hvad vi fik at vide, må man ikke sælge vinen på barer og restauranter, fordi vinene ikke er tappet flaske. Det betyder dog ikke, at man ikke kan få serveret vinen på barer i Vila Baleira, hovedstaden på Porto Santo. Det kan man godt kunne vi se på reklameskiltene uden for barerne.

  • Comments(0)//vinhotinto.kir-steen.dk/#post813